Behandelprogramma

Aanmelden, intake en diagnostiek

Als jij een behandeling overweegt bij de Lumaheerd is een email met je contactgegevens voldoende. Zie hiervoor de contactpagina. Wij nemen dan contact met je op en vertellen iets over de Lumaheerd en de behandeling die we bieden. Graag horen we ook iets van jouw achtergrond. Zo hebben we wederzijds een eerste indruk van elkaar. Je mag natuurlijk ook direct telefonisch contact leggen of je hierin laten bijstaan door iemand bij wie jij je vertrouwd voelt. Dat kan ook je huisarts of een behandelaar zijn.

Als je besluit dat de Lumaheerd een goede plek is voor jou ontvangen we graag een volledige verwijsbrief van (bij voorkeur) je huisarts of een verwijzer (regie-behandelaar) waar je eerder een behandeling hebt gehad.

De gehele (initiële) intake en diagnostiek duurt een dagdeel. Graag hebben we van te voren zoveel mogelijk alle relevante informatie beschikbaar. In verband met uitval of terugval streven we namelijk zoveel mogelijk naar opname op dezelfde dag. Op de dag van de intake krijg je tevens een rondleiding op de Lumaheerd. In een enkel geval kan de uitkomst van intake en diagnostiek betekenen dat de Lumaheerd jou niet de meest passende behandeling kan bieden.

De eerste fase van uw opname bij de Lumaheerd

Onder constructie.

Kennismaking en opname

Onder constructie

Therapie in de eerste fase

De dagelijkse werkzaamheden in de therapeutische gemeenschap zijn onderdeel van de therapie in de meer traditionele zin. De therapie in de eerste fase van uw behandeling bestaat uit psycho-educatie, groepstherapie en individuele therapie. De thema’s die u in de dagelijkse interactie met ander mensen tegenkomt komen terug in de groepstherapie en de individuele therapie.

Psycho-educatie is te beschouwen als een uitgebreide introductie op de behandeling en is bedoeld om u kennis en inzicht te geven in verslaving in het algemeen, de oorzaken en de gevolgen en de opzet van het behandelprogramma. Er zijn maximaal vijf sessies. Per sessie worden er verschillende thema’s besproken.

In groepstherapie werkt u aan inzicht en verandering van gevoelens, gedachten en gedrag. De therapie is gebaseerd op het 12 stappen Minnesota programma. Elke sessie kent een opbouw waarbij gestart wordt met het `hier en nu’ ervaren en benoemen van gevoelens en emoties. Onder begeleiding van de behandelaar geven groepsleden elkaar feedback op de wijze waarop zij elkaar in het dagelijks leven in de therapeutische gemeenschap ervaren. De groepsgewijze benadering zorgt voor herkenning, erkenning en confrontatie met de dagelijkse realiteit en creëert daarmee de ingang om te veranderen. In de eerste weken mag u gewoon luisteren en kennismaken met deze methode van werken. Het inbrengen van huiswerk is onderdeel van de therapie.

Individuele therapie start na vijf weken. U werkt aan stabiele abstinentie, inzicht en verandering van gevoelens, gedrag en gedachten. Uw eigen ervaringen, de wijze waarop de therapeut u ervaart en de confrontatie met groepsleden zijn input voor de therapie. U doorwerkt op een dieper niveau uw gevoelens, gedachten en gedragspatronen. Wekelijks krijgt u huiswerkopdrachten die aansluiten bij het Minnesota 12 stappenprogramma en die ingebracht worden in de groepstherapie.