Behandelprogramma
De tweede fase van uw opname
De dagelijkse werkzaamheden op de boerderij blijven gewoon doorgaan in de tweede fase van uw opname. Evenals de groepstherapie en de individuele therapie. Uw rol in de therapeutische gemeenschap verandert geleidelijk naarmate u meer vorderingen maakt. U krijgt meer verantwoordelijkheid in het reilen en zeilen op de boerderij en u maakt nieuwe cliënten wegwijs in het dagelijks leven in de gemeenschap. In deze fase van uw opname verandert de focus van uw behandeling naar uw terugkeer naar huis. Uw verblijf en behandeling op de Lumaheerd wordt afgebouwd en u gaat geleidelijk aan steeds vaker naar huis. Om u hierop voor te bereiden wordt terugvalpreventie en relatietherapie toegevoegd aan uw behandelprogramma en u krijgt intensieve psychosociale begeleiding bij uw terugkeer.
–
Therapie in de tweede fase
Bij terugvalpreventie gaat het er onder andere om dat u de specifieke situaties leert herkennen waarin u een groot risico loopt om terug te vallen en strategieën ontwikkelt om met deze situaties om te gaan. Belangrijker nog is dat terugvalpreventie u handvaten geeft om het proces waarin onlustgevoelens zich ophopen en verergeren te doorzien en te doorbreken. Terugvalpreventie maakt wat u inmiddels geleerd heeft in de therapeutische gemeenschap meer expliciet. U heeft geleerd om onlustgevoelens te herkennen en in plaats van alcohol of een ander middel te gebruiken uw levensstijl te veranderen als antwoord op uw onlustgevoelens. Door feitelijk steeds vaker naar huis te gaan krijgt u de gelegenheid om te oefenen en bouwt u vertrouwen op in uzelf.
Relatietherapie is een aanvulling op terugvalpreventie. De therapie is bedoeld voor u en uw partner gezamenlijk. U leert hoe u gezamenlijk invloed kunt uitoefenen om terugval te voorkomen. Omdat verslaving doorgaans relationele spanningen tot gevolg heeft en een verstoorde communicatie is herstel en verbetering van de onderlinge communicatie onderdeel van de therapie.
Psychosociale begeleiding richt zich op de praktische problemen die u als gevolg van uw verslaving heeft en die, wanneer niet aan een oplossing wordt gewerkt, een terugval in de hand kunnen werken. Concreet gaat het om problemen op het gebied van huisvesting, werk- of dagbesteding, vrienden en relaties, financiën en dergelijke. Ook de aansluiting bij een zelfhulpgroep in de eigen omgeving valt onder psychosociale begeleiding. In de eerste helft van de opnameduur is al een inventarisatie gemaakt van die aspecten die terugkeer naar huis kunnen belemmeren. Onder begeleiding van een hulpverlener werkt u zoveel mogelijk zelf aan de oplossing van de problemen. Waar nodig wordt de kennis en ervaring van verschillende regelingen en netwerken van de hulpverlener ingezet om een veilige terugkeer naar huis mogelijk te maken.