–
Lumaheerd, de weg naar herstel
Je bent aangekomen op een moment in je leven dat jij of je omgeving inziet dat je iets moet doen aan je verslaving. Diep van binnen weet je al langer dat het zo niet langer gaat. Je middel of verslaafde gedrag heeft de regie in jouw leven overgenomen. Je werk, je relatie, je gezinsleven staan op het spel en met je geestelijke en lichamelijke gezondheid gaat het niet goed. Jouw hulpvraag is de eerste stap op weg naar herstel.
Bij de Lumaheerd staan we klaar om je te helpen. Uit ervaring weet je waarschijnlijk al dat afkicken alleen niet voldoende is. De Lumaheerd biedt daarom een uniek concept waarbij we je opnemen in onze therapeutische gemeenschap. Zo sta je er niet meer alleen voor. De Lumaheerd staat voor een professionele, kortdurende maar zeer intensieve behandeling waarin je een diepgaand veranderingsproces ingaat. De basis van dit veranderingsproces is het dagelijks leven in een kleine gemeenschap op de boerderij, de Lumaheerd. Hier leer je weer met andere mensen te leven door met elkaar te wonen, te werken en vrije tijd door te brengen.
Het doel van de behandeling is blijvende geheelonthouding en herstel van jouw welbevinden, jouw kwaliteit van leven. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Je welgemeende wens om te veranderen en je vraag om hulp zijn een eerste stap. We vragen vervolgens je bereidheid `gewoon’ hard te werken om de regie en de verantwoordelijkheid voor je leven weer terug te nemen.
De doorlooptijd van de behandeling is ongeveer vier maanden gevolgd door een periode van nazorg van ongeveer een jaar. Je hebt tijdens je opname bij ons geleerd om op een andere manier in het leven te staan. Hierdoor heb je een stevige, blijvende basis voor een hersteld leven.
Je verblijf in de therapeutische gemeenschap op de Lumaheerd is tijdelijk. Als gemeenschap van mensen in herstel blijven we met elkaar verbonden door onder andere het organiseren van terugkomdagen in de zomerperiode met de `Lumaloop’ en rondde kerstperiode met een gezamenlijke lunch en workshops. Daarnaast leiden wij je naar zelfhulpgroepen in je eigen omgeving die in taal en tradities overeenkomen met onze manier van werken.
Hieronder de hoofdpunten van wat wij te bieden hebben:
Rust, gemeenschap en eenvoud
- Het mooie Groninger Hoogeland, met in de nabijheid de Waddenzee, weidse vergezichten, eeuwenoude besloten wierdedorpen en historische boerderijen temidden van het akkerland, biedt de rust en ruimte die zo nodig is voor een nieuw leven in herstel.
- De gemeenschap is het vertrekpunt voor de behandeling omdat we de eenzaamheid en het teruggetrokken leven van mensen met een verslaving herkennen maar ook het verlangen om erbij te horen, een bijdrage te leveren, gekend te worden. We sluiten aan bij de eigen kracht van mensen.
- Wij keren met onze behandeling terug naar de basis, terug naar eenvoud. Wij gaan ervan uit dat het dagelijks leven waarin mensen met elkaar wonen, werken en recreëren directe aanknopingspunten biedt voor behandeling. Het leven in de gemeenschap is leefstijltraining, therapie en terugvalpreventie toegepast in het dagelijks leven.